f. liniowa
M.: Oblicz wartość parametru 'a', dla której miejscem zerowym funkcji f(x)= 1−a2x+2 jest
liczba 4.
czyli za 'x' wstawiam 4 ?
czyli: f(x)= 1−a2*4+2
10 sty 15:51
Dominik: blisko, ale wciaz zle.
miejsce zerowe to argument dla ktorego funkcja przyjmuje wartosc 0.
10 sty 15:55
M.: kurde, inne mi wyniki wychodzą, musiałam coś źle zrobić.
Mógłbyś mi napisać jak to ma być poprawienie napisane..
10 sty 16:04
Dominik: zapisalem poprawnie pierwszy krok obliczen. dalsze zapisz ty, nawet jesli sa bledne, a
poprawie.
10 sty 16:05
M.: 1−a*2+2=0
−2a=−3/−2
a=
32 = 1,5
mi tak wychodzi

!
co mam źle?
10 sty 16:15
M.: już chyba wiem...
10 sty 16:18
M.: już znalazłam błąd, dziękuje za pomoc
10 sty 16:21