W trójkącie równoramiennym o polu 48 cm^2 stosunek długośc...
Elaaa: W trójkącie równoramiennym o polu 48 cm2 stosunek długości ramienia do długości wysokości
opuszczonej na podstawę jest równy 5 : 4 . Oblicz obwód i wysokość trójkąta.
3 cze 16:57
Basia: Pomagam
3 cze 17:16
Basia:
bh =
54
b =
54h
z tw.Pitagorasa
(
a2)
2 + h
2 = b
2
4a
2 + 16h
2 = 25h
2
4a
2 = 9h
2
a
2 =
94h
2
a =
√94h2
a =
32h
P =
12a*h
48 =
12*
32h*h
48 =
34h
2 /*
43
48*43 = h
2
h
2 = 16*4
h =
√16*4 = 4*2
h = 8
a=32*8 = 12
b=54*8 = 10
Ob = a+2b = 12+20 = 32
3 cze 17:24
Elaaa: Dziękuję
3 cze 17:28