Rachunek prawdopodobieństwa, Ze zbioru liczb losujemy trzy bez zwracania
miho: Ze zbioru liczb Ω={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13} losujemy kolejno trzy cyfry bez zwracania.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że każda z tych cyfr będzie mniejsza od 10?
Czy równie dobrze moglibyśmy wylosować jedną i prawdopodobieństwo byłoby takie same?
Kumpel mi namącił w głowie, że nie ;>
10 sty 15:19
Mila: |Ω|=11*12*13
A− wylosowano trzy liczby mniejsze od 10
|A|=9*8*7 losujemy kolejno 3 liczby ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
| | 9*8*7 | |
P(A)= |
| =.... |
| | 11*12*13 | |
Można też rozwiązać bez uwzględniania kolejności − kombinacje− spróbuj.
10 sty 15:52
PW: Ale autorowi zadania żółta kartka. Od kiedy 10, 11, 12, 13 to cyfry? W tytule było dobrze: "Ze
zbioru l i c z b losujemy trzy".
11 sty 01:48