Wyrażenia algebraiczne
Jolanta: | 4 | | A | | B | |
| mozna przedstawic w postaci sumy |
| + |
| wyznacz A i B |
| x2−4 | | x−2 | | x+2 | |
| A*(x+2)+B(x−2) | | 4 | |
| = |
| |
| x2−4 | | x2−4 | |
i utknęłam .Możecie pomóc ?
10 sty 15:08
Mila:
Są dwa sposoby:
1)wymnozyć;
licznik
Ax+2A+Bx−2B= grupuję wyrazy;
=x(A+B)+(2A−2B) porównuję liczniki:x(A+B)+(2A−2B) =4
⇔A+B=0 i 2A−2B=4 /:2
A+B=0
A−B=2⇔2A=2⇔A=1 i B=−1
2) sposób
obieram x aby składnik licznika wyzerował się
x=2 to mamy
A*(2+2)+B*(2−2)=4⇔4A=4⇔A=1
x=−2
A*(−2+2)+B*(−2−2)=4
−4B=4⇔B=−1
10 sty 15:44
Jolanta: Dziękuję
10 sty 17:54