kilka zadan z fizyki,prosze o szybka odpowiedz.
egipegi: 1.Przedmiot o wysokości 1cm znajduje się w odległości x=4cm od zwierciadła wypuklego o
ogniskowej f=3cm.Skonstruuj obraz przedmiotu i okresl jego cechy.
2.Przedmiot o
wysokości 8cm daje w soczewce skupiającej obraz rzeczywisty o wysokości 0,12m. Oblicza
powiększenie przedmiotu oraz ogniskową jeśli przedmiot był ustawiony w odległości 20cm od
soczewki.
3.W jakich przypadkach
promień świetlny przechodząc z jednego przezroczystego ośrodka do drugiego nie ulega
załamaniu.
4.Powiększenie obrazu w zwierciadle wkleslym wynosi
p=1/2.oblicz ogniskowa tego zwierciadła,jeśli wiesz ,że obraz powstał w odległości y=0,8m.
10 sty 14:50
egipegi: Proszę o pomoc
10 sty 15:39