matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tales
Antek:
dane są odcinki, których długości są równe a i b (a>b). Skonstruuj odcinek, którego długość
b
2
będzie równa
a
10 sty 14:27
pigor:
,,,,, np. tak: niech
x= ?
− szukany odcinek, to
b
2
x
b
x=
/ :b ⇔
=
i z tw. Talesa odpowiedni rysunek da odcinek x ,
a
b
a
10 sty 14:40