no ten tego
hm.: 
Chodzi o pochodną funkcji
f(x)=x(x−2)
3
liczę i liczę... i wychodzi: f'(x)=(x−2)
3 +3x(x−2)
2
myślę, że jest ok, a w kalkulatorze wychodzi:
f'(x)=(x−2)
2(4x−2)
żem zgłupiała teraz
10 sty 14:20
Janek191:
f(x) = x *( x − 2)3 = x*( x − 2)*(x − 2)2 = (x2 −2x)*( x − 2)2
zatem
f' (x) = ( x2 −2x)' * (x − 2)2 + (x2 −2x)*[(x −2)2 ]' =
= (2x − 2)*(x − 2)2 + (x2 − 2x)* 2(x − 2) =
= (2x − 2)*( x − 2)2 + 2x*( x − 2)2 = (4x − 2)*( x − 2)2
10 sty 14:46
hm.: to mnie zagiąłeś... dzięki.
10 sty 14:49
krystek: lub1*(x−2)3+x*3(x−2)2=(x−2)2(x−2+3x)=(x−2)2(4x−2)
10 sty 14:58