f.liniowa
M.: 4. Wyznacz wartość parametru m, dla której proste 3x−y+4=0 i y= m−12x+ 2 są prostopadłe
10 sty 14:19
10 sty 14:38
Janek191:
3x − y + 4 = 0 => y = 3x + 4
y = 0,5( m −1) x + 2
Te proste są prostopadłe, jeżeli
3*0,5 ( m − 1) = − 1
1,5 ( m −1) = − 1 / * 2
3( m −1) = − 2
3m − 3 = − 2
3m = 3 − 2 = 1
m = 1/3
========
10 sty 14:49
M.: Janek191 ale skąd Ci wyszło to 0,5 ? wszystko inne czaje tylko to 0,5..
10 sty 15:19
krystek: | | 1 | |
a prawdą jest ,że : |
| =0,5 ? |
| | 2 | |
10 sty 15:20
10 sty 15:20
M.: aaaaaaaaaaaaaaaaaaa, dzięki wielkie chłopaki
10 sty 15:22