.
omegaa: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach równych a=30. Oblicz
objętość i pole całkowite.
Czy wyniki bedą takie ?
V=4500√2
P=1800√3
10 sty 14:12
Janek191:
a = 30
h1 = a √3/2 = 15 √3 − wysokość ściany bocznej ( Δ równoboczny )
oraz
h2 + (a/2)2 = h12
h2 = ( 15 √3)2 − 152 = 3*152 − 152 = 2 *152
h = 15 √2 − wysokość ostrosłupa
Objętość
V = (1/3) a2 *h = (1/3) *302 *15 √2 = 4500 √2
=============================================
Pole powierzchni całkowitej
Pc =Pp + Pb = a2 + 4*0,5 a*h1
Pc = 302 + 2*30*15 √3 = 900 + 900 √3 = 900*( 1 + √3)
===================================================
10 sty 15:23