bardzo prosze o rozwiazanie tego
gabi: 1.zaznacz postać ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej o której wiadomo że dla argumentu 3
osiąga wartość najmniejszą równą −8, a jednym z miejsc zerowych jest liczbba 5
10 sty 14:03
licealista:
a gdzie zaznaczyć?
10 sty 14:08
Jolanta: skoro osiąga wartość najmniejszą y=−8 to jak parabola ma ramiona ?
10 sty 14:08
Jolanta: Gabi skoro nie odpowiadasz mogę przypuszczać,ze nie wiesz.Kliknij po lewej stronie ekranu
funkcję klwadratową wejdz w wykrtes funkcji kwadratowej.Znajdziesz wzór na wsplórzędne
wierzchołka a także postac ogólną kanoniczną i iloczynową
10 sty 14:15
gabi: o przepraszam nie było mnie juz moment patrzę
10 sty 14:21
gabi: czyli ja mam podstawić te liczby pod a, b, i c?

ja tego nie rozumiem ale wydaje mi się że jak mamy to −8 to ramiona są skierowane w dół czy to
dopiero trzeba obliczyć żeby wiedzieć jak są skierowane?
10 sty 14:31
krystek: Wyjdź od postaci kanonicznej
y=a(x−p)2+q gdzie p=3 q=−8
i warunek f(5)=0
10 sty 14:34
Jolanta: funkcja osiaga najmniejszy y=−8 czyli inne y są wieksze .czyli ramiona są w góre.Tam gdzie iest
x=3 i y=−8 jest wierzchołek paraboli
10 sty 14:36
gabi: spróbuje to ogarnąć a mam jeszcze jedno pytania mam do rozwiazania takie coś
a) 5−x przez 5x= 2 przez 5+x ( to jest przez kreskę ułamkową)
10 sty 14:39
Jolanta:

Nie wychodzą mi rysunki ale widzisz o co chodzi x=5 jest miejscem zerowym czyli dla x=5 y=0
10 sty 14:40
gabi: Jolanta jesteś wielka bardzo dziękuje

pozdrawiam
10 sty 14:42
krystek: Masz podać wzór funkcji , a to jest tylko wykres
10 sty 14:44
Jolanta: Gabi skończmy to pierwsze zadanie
W postaci kanonicznej której wzór podał Krystek podstawiasz za p wspólrzedna wierzchołka x =3
za q wspólrzędna wierzchołka y=−8
y=a(x−3)2−8 teraz trzeba wyliczyć
10 sty 14:44
gabi: faktycznie nie jest to trudne

obiecuje poćwicze
10 sty 14:45
gabi: a wiecie jak rozwiązać to drugie zadanko?
10 sty 14:48
Jolanta: y=a(x2−6x+9)−8
teraz wykorzystujemy wiadomość,ze 5 jest miejscem zerowym
0=a(52−6*5+9)−8
0=a*4−8
8=4a
a=2
przechodzimy z postaci kanonicznej
y=2(x−3)2−8
na postać ogólną
y=2(x2−6x+9)−8
y=2x2−12x+10
10 sty 14:52
gabi: i to wszystko czy jeszcze mnie czymś zaskoczysz

dla mnie to czarna magia...
10 sty 14:57
Jolanta: To było pierwsze zadanie.Przykro mi ale teraz muszę zrobic swoje .mam bardzo mało czasu
10 sty 14:59
gabi: bardzo bardzo ci dziękuje

nie wiesz jakk bardzo mi pomogłaś

jak bym wiedziała kim jesteś to
bym ci postawiła dużą kawke ( jak pijesz) dziękuje
10 sty 15:02
krystek: | 5−x | |
| =2 /5x Czy tak postaćrównania? |
| 5x | |
5−x=10x
10 sty 15:04
gabi: to po = też jest przez kreske ułamkową
10 sty 15:10
10 sty 15:12
gabi: ∪{ 5−x }{ 5x }= { 2 }{ 5+x }
10 sty 15:21
gabi: kurde no nie wyszło mi to....


!
10 sty 15:22
krystek: | 5−x | | 2 | |
| = |
| D=R−{−5,0} mnóż na" krzyż" |
| 5x | | 5+x | |
10 sty 15:24
gabi: ∪{ 25 }{ 10x } ?
10 sty 15:42
gabi: ja poprostu nie wiem o co w tym chodzi i dlatego pytam próbuje to zapisać ale mi to nie
wychodzi jak możesz to napisz jak to mam rozwiązać a reszte przykladów sama sobie rozwiaże
10 sty 15:43