x^2 +y^2 + x -y -3/2=0 - współrzedne środka i promień
majka: obliczyć współrzędne środka i promień okręgu o równaniu: x2 +y2 + x −y −3/2=0
10 sty 12:50
10 sty 12:57
camus: | | x | | 1 | | 1 | | y | | 1 | | 1 | | 3 | |
x2+2 |
| +( |
| )2 − ( |
| )2 + y2−2 |
| +( |
| )2 −( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | |
(x+ |
| )2 + (y− |
| )2 − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2 + (y− |
| )2 = 2 |
| | 2 | | 2 | |
r =
√2
10 sty 12:58
Majka: jesteś wielki−dzięki!
10 sty 13:11