ekstremum dwóch zmiennych
student: 1. Niech punkt (1,1) będzie punktem stacjonarnym funkcji f , jeżeli f ma ciągłe pochodne
cząstkowe
a) fxx (1,1)=4, fxy (1,1)=1 , fyy (1,1)=2 , to czy funkcja f ma ekstremum lokalne w
(1,1)?
Dobra, wiem, że trzeba tylko obliczyć hesjan, ale jak mam policzyć bez pochodnej fyx (1,1) ?
10 sty 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
ktoś spał na wykładach
f
xy = f
yx 

pochodne cząstkowe mieszane MUSZĄ się sobie równać


(jeden z punktów
gdzie można sprawdzić, czy się pochodne dobrze policzyło)
10 sty 16:20