granice
Kasia: lim x4−1x−1 =
x→1
tutaj nie wiem od czego zaczać
lim x3+x2−5x−2x4−2x3−10x+20 =
x→2
a w tym chyba trzeba grupować ale też za bardzo nie wychodzi
Proszę o pomoc
10 sty 12:23
Aga1.:
1)Rozłóż licznik na czynniki , skróć i za x podstaw 1.
x4−1=(x2−1)(x2+1)=(x−1)(x+1)(x2+1)
10 sty 12:29
camus: a) a4 − b4 = (a−b)(a3 +a2b +ab2 +b3)
b)
x3+x2−5x−2 = (x−2)(x2+3x+1)
x4−2x3−10x+20 = (x−2)(x3−10x)
10 sty 12:33
Kasia: a taka granicę?
lim ( 1x−3 − 27x3+27)= (1x−3 − 27(x+3)(x2−3x+9) i co dalej ?
x→3
10 sty 20:48
Kasia:
10 sty 21:42