uzasadnij
mis: uzasadnij ze bez wzgledu na wartosc liczby m proste o rownaniach y=(m+2)x−7 oraz
x+(m+2)y+3m+6=0 sa prostopadle
10 sty 12:22
krystek: wyznacz y= .. z drugiego równania
Wówczas sprawdź czy dla każdego m a1*a2=−1
10 sty 12:24
mis: pomozesz rozwiazac? w sensie bardziej Szczegolowo
10 sty 12:25
krystek: (m+2)y=−x−3m−6
| | −1 | | 3(m+2) | |
y= |
| x− |
| i teraz |
| | m+2 | | m+2 | |
10 sty 12:28
krystek: a
1=m+2
| | −1 | |
a2= |
| i widać ,że niezależnie od m a1*a2=−1 |
| | m+2 | |
10 sty 12:32
krystek: i jeczsze nalezy dodać ,że dla m=−2 też są prostopadłe
10 sty 12:39