(x-3)(y+2)=0- jak to graficznie będzie wyglądać, to prosta,okrą czy parabola?
anet: (x−3)(y+2)=0 − jedno z dwóch równań w układzie − algebraicznie wykonałam, ale graficznie tego
nie wiem jak zrobić!pomóżcie to pilne
10 sty 12:21
Aga1.: (x−3)(y+2)=0
x=3, y=−2 dwie proste.
10 sty 12:25
camus:
10 sty 12:26
anet: dzięki za tą podpowiedź
10 sty 12:29
anet: a możecie mi jeszcze pomóc w tym: układ równań był następujący:
(x−3)(y+2)=0
(x−3)2+ (y+2)2=9 jakie jest algebraiczne rozwiązanie tego układu równań?
10 sty 12:31
krystek: pierwsze to proste a drugie to okrąg S(3,−2) r=3
10 sty 12:33
anet: bo mi wyszło, że dla x1 = 3 y1=1 a dla x2=6 y2=−2 i jak graficznie sobie to
rozrysuje to drugie równanie to okrąg o środku(3,−2) i promieniu r=3 a to pierwsze według
waszych wskazówek dwie proste i jak to narysuje to punktów przecięcia wychodzi mi ze 4 a
powinno z algebraicznego być dwa
10 sty 12:34
camus: Mamy dwie prosta y = −2 i x = 3. Zrób dwa przypadki
a) za x podstaw 3 i znajdź y, otrzymasz wtedy dwa punkty (3,y1) (3,y2)
b) a y podstaw −2 i zrób podobnie jak poprzedni
10 sty 12:36
Aga1.: x−3=0
(x−3)2+(y+2)2=9
x=3
Iy+2I=3
x=3 x=3
y+2=3 lub y+2=−3
lub
y+2=0
(x−3)2=9
y=−2
Ix−3I=3
dokończ.
Ix−3I=3
10 sty 12:39
anet: podpowiesz mi trochę jaśniej w sensie rozpiszesz−oczywiście jak masz czas i ochotę?
10 sty 12:41
Aga1.: Jeśli tego nie rozumiesz to tak jak Ci podpowiedział camus
a)
x=3
(3−3)2+(y+2)2=9⇒y2+4y+4−9=0
licz Δ, y1, y2
b)y=−2
(x−3)2+(2−2)2=9
Licz x1, x2
10 sty 12:49
majka: dzięki teraz to już jasne jak słońce− dzisiaj normalnie jakiegoś zaćmienia umysłu dostałam
10 sty 12:51
aneta: ja aneta ci dziękuję bo tu w między czasie siostra się podsiadła z własnym zadaniem
10 sty 12:53