Całki przez podstawienie
Marek: muszę ją rozwiązać przez podstawienie
∫x*ex dx
10 sty 12:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno przez podstawienie

to jest standardowa całka przez części
10 sty 12:17
Marek: no przez części wiem jak zrobić ,ale w poleceniu mam ,żeby przez podstawienie...
to jest taki przykład
∫ x3*e(x2)dx
e(x2) −> to jest e to potęgi x2
ja to zacząłem robić tak ...=∫ x* x2 *e(x2) dx= | t=x2 , dt/2=xdx | 1/2 ∫ t* et dt
=... no i właśnie co dalej ; )
10 sty 12:37
jikA:
To właśnie zastosowałeś już podstawienie i teraz musisz to zrobić przez części.
10 sty 12:39
Marek: yhm no chyba ,że tak to spoko , myślałem ,że mogę tylko jedną metodę używać
10 sty 12:41
jikA:
Nie masz w poleceniu napisane wykorzystując tylko podstawienie wyznacz funkcję pierwotną.
10 sty 12:43
Marek: ok dzięki , wynik mi wyszedł
1/2 (x2 −1 ) e(x2) + C
10 sty 12:46
jikA:
Policz pochodną w ten sposób sprawdzisz czy dobrze policzyłeś.
10 sty 12:52
Marek: policzone sprawdzone i wszystko pięknie wyszło
10 sty 13:38