uzasadnij
mis: czy istnieje taka liczba rzeczywista ze suma tej liczby I jej odwrotnosci jest rowna 1? odp.
uzasadnij
10 sty 11:52
Aga1.: a
2−a+1=0
Rozwiąż równanie i odpowiedz na pytanie.
10 sty 11:55
mis: Δ=a2−4*a*1?
10 sty 11:58
Bobek: NIE!
10 sty 12:00
Aga1.: Δ=(−1)2−4*1*1=
10 sty 12:01
mis: a=1?
10 sty 12:02
mis: Czyli Δ=−3 a co dalej?
10 sty 12:03
PW: Δ ujemna − pierwiastków nie ma.
A tak na marginesie. Warto zapamiętać twierdzonko:
Dla każdej a>0
przy czym równość ma miejsce tylko dla a=1.
Za pomocą tego twierdzonka można szybko rozwiązać niektóre zadania typu "udowodnij że ..."
10 sty 12:07
Aga1.: tak , Δ=−3
Gdy Δ<0 to ....
Podaj odp.
10 sty 12:08
mis: Taka liczba nie istnieje.
10 sty 12:10
Aga1.: ok.
10 sty 12:12