funkcje
mis: prosta o rownaniu x=3 jest osia symet
rii wykresu funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+14. prosta o rownaniu y =−4 ma z tym wykresem
dokladnie jeden punkt wspolny .. dla jakich argumentow wartosc funkcji f sa dodatnie?
10 sty 11:48
chudy: Bakej
10 sty 11:51
Aga1.: p=3, q=−4
f(−3)=4, czyli 9a−3b+14=4
Oblicz a i b, a następnie x
1,x
2 , (jeśli istnieją)
10 sty 11:52
jikA:
Podstawiając za x = 0 dostajemy f(0) = 14 tak więc wiemy że punkt A (0 ; 14) należy do wykresu
funkcji. Teraz korzystając z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej y = a(x − xw)2 + yw
gdzie xw = 3 yw = −4 oraz x = 0 i y = 14 mamy
a(0 − 3)2 − 4 = 14
9a − 4 = 14
9a = 18 ⇒ a = 2
y = 2(x − 3)2 + 14
Tutaj widać że funkcja f(x) dla każdego x ∊ R jest > 0.
10 sty 12:06
mis: Cos mi to nie chce wyjsc.. pomoze ktos?
10 sty 12:07
jikA:
Poprawiam co zepsułem.
y = 2(x − 3)2 − 4
Dalej korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia aby doprowadzić do wzoru ogólnego
funkcji kwadratowej i liczysz Δ i x1 oraz x2 lub
2(x − 3)2 − 4 = 0
(√2x − 3√2)2 − 22 = 0
(√2x − 3√2 − 2)(√2x − 3√2 + 2) = 0
√2x − 3√2 − 2 = 0 ∨ √2x − 3√2 + 2 = 0
√2x = 3√2 + 2 ∨ √2x = 3√2 − 2
x = 3 + √2 ∨ x = 3 − √2
10 sty 12:12