zbadaj ciągłosć funkcji
niekumaty: zbadaj ciągłość funkcji, nie mam czym sie posiłkować przy rozwiązywaniu tego typu zadań, proszę
o pomoc
x2+2x dla x≤1
f(x)= 4−x 1<x<2
x2+2x x≥2
10 sty 11:03
Bobek: Tak, funkcje elementarne to funkcje ciagłe, co powszechnie znanym faktem.
Aby wiedzieć czy jest ciagła musisz zbadać 'podejrzane' punkty, a takimi tutaj są 1 i 2

Czyli korzystajac z definicji granicy musisz sprawdzić czy granica tej funkcji w punkcie 1 jest
równa wartości tej funkcji o x=1 i to samo z 2
10 sty 11:06
Bobek: TFU!
Definicji ciągłości
10 sty 11:19
niekumaty: granica dla x2+2x=3 , a funkcja też wynosi 3
10 sty 11:23
krystek: i następną sprawdź , nastepnie dla x=2
A dla upewnienia się nakreśl wykres i będziesz widział czy jest ciągła.
10 sty 11:28
Bobek: Pewnie chodzi Ci gdy x−−>
∞. Chodzi o granice funkcji w punkcie
10 sty 11:29
Bobek: Krystek−−> Nie trzeba nawet tego robić, oblicz granicę lewostronna i prawostronną tej granicy w
punkcie 1 i 2 i będzie banglać
10 sty 11:29
krystek: alez oczywiście ,ale dla kogoś kto nie wie o co chodzi wykres pomoże zrozumieć
10 sty 11:31
Bobek: No jak kto woli
10 sty 11:34
niekumaty: lewo i prawostronnai w punkcie 1 i 2 jest taka sama
10 sty 11:36
krystek: i wartość funkcji musi być taka sama ⇒to f jest ciągła.
10 sty 11:37
Bobek: ⇔
10 sty 11:39
niekumaty: ok,a jeżeli mam coś takiego
3+e
x2 x<0
3 x>0
10 sty 11:43
Bobek: No to co jest 'podejrzanym' punktem Twym zdaniem?
10 sty 11:47
niekumaty: 1 i 2
10 sty 11:49