rozwiaż równanie
mariuszek993: rozwiąż równanie
log2x+log2(12−2x)=4
4 mogę zapisać jako log216
dalej mogę liczyć w ten sposób?
x*(12−2x)=16
10 sty 10:43
Maciek: tak
10 sty 10:44
Maciek: jeszcze założenie dla 12−2x
10 sty 10:44
mariuszek993: czyli −2x2+12x−16
√Δ=4 x1=−8 x2=−4
i to jest wynik czy coś jeszcze mam zrobić, bo w odpowiedzi jest x=2 i x=4
10 sty 10:47
Maciek: dziedzina − to założenie które napisałem: 12−2x
10 sty 10:48
mariuszek993: 12−2x=0 czyli x=6?
10 sty 10:50
krystek: policz poprawnie x−1i x2
D:x>0 i 12−2x>0 ⇒x>0 i x<6
10 sty 11:25
mariuszek993: przecież x1 i x2 dobrze mam policzone
10 sty 11:31
krystek: To , myśl tak ,A moim zdaniem źlle.
10 sty 11:33
mariuszek993: no dobra,ale co mam dalej z tym zrobić?
10 sty 11:48
krystek: wyliczyć poprawnie x1i x2 i zobaczyć czy należą do dziedziny!
10 sty 11:50
mariuszek993: Δ= b
2−4ac= 12
2−4*(−2)*(−16)
Δ=16
| | −b−√Δ | | −12−4 | |
x1= |
| = |
| =−8 |
| | 2 | | 2 | |
x
2 = −4
10 sty 12:13
krystek: W mianowniku masz mieć:2a
10 sty 12:14
krystek: W mianowniku masz mieć:2a
10 sty 12:14
Aga1.: czyli w mianowniku −4
10 sty 12:16
mariuszek993: no tak, mała pomyłka

x
1=4
x
2= 2
10 sty 12:17
krystek: A przeczytaj co napisałeś o 11:31
10 sty 12:18
mariuszek993: wiem

każdy może się pomylić
10 sty 12:19
krystek: Oczywiście , ale troche pokory nie zaszkodzi.
10 sty 12:20
mariuszek993: w przyszłości będę wiedział
10 sty 12:22
krystek: ok
10 sty 12:25
krystek: I jeszcze jak podziękujemy sobie to będzie ok.
10 sty 12:26
mariuszek993: dzięki za pomoc
10 sty 12:26