hę?
ojej: Mam głupie pytanie...
Czy Df=R\{1} to jest to samo co Df∊(−∞,1)U(1,∞)
10 sty 10:02
b.: nie, bo ,,='' to co innego niż ,,∊'',
gdybyś jednak napisał(a) na końcu: Df = (−∞,1)U(1,∞),
to byłoby to samo co Df=R\{1}
10 sty 10:16
ojej: a jaka jest różnica?
10 sty 10:37
Maciek: myślę, że nie chodzi tu o te znaki − JEST TO TO SAMO
10 sty 10:38
ojej: aa.. no to dzięki
10 sty 10:39
Bobek: Chodzi o znaki, bo równość a należenie to nie to samo

Równość to zasada zasada ekstensjonalności, czyli jeśli jakiś zbiór jest równy drugiemu
zbiorowi, to każdy element z pierwszego zbioru musi należeć do drugiego i każdy element z
drugiego musi należeć do pierwszego.
To co Ty napisałeś, że Df∊(−
∞,1)U(1,
∞), to znaczy tylko, że Df jest jakimś elementem, czyli
singletonem tego zbioru

Więc sprzeczności z tym, że Df=R\{1}
10 sty 11:03
Bobek: Poprawka, 'singletonem jakieś liczby z tego zbioru'*.
10 sty 11:04
PW: @Bobek: Pojechałeś fachowo, ale licealistkę (licealistę) raczej wystraszyłeś.
10 sty 11:41
Bobek: PW −−> Czy różnica między równością zbiorów a należeniem w liceum to problem? Myślę, że jest to
przerabiane. Raczej Spodziewałbym się większych problemów z rozróżnieniem zawierania i
należenia
10 sty 11:45
Mateusz: Zacznijmy od tego ze przecietny licealista nie słyszał o czyms takim jak singleton no chyba ze
zagłębił tajniki programowania obiektowego
10 sty 11:52
Bobek: Aj tam się czepiacie

Mateusz −−> Albo teorii mnogości
10 sty 11:58
krystek: I dyskusja wywołana , wystarczy zainteresowanej powiedzieć ,że tak tylko zapisać poprawnie
Df:x∊
i po sprawie.
10 sty 12:00
b.: ,,f jest jakimś elementem, czyli singletonem tego zbioru [singletonem jakieś liczby z tego
zbioru]''
singleton to zbiór jednoelementowy, więc to Twoje zacytowane wyjaśnienie jest niepoprawne
wracając do pytania, jaka jest różnica,
zapis Df ∊ (−∞,1)U(1,∞) oznacza po prostu, że Df jest liczbą rzeczywistą różną od 1. To co
innego niż zbiór R\{1} wszystkich liczb rzeczywistych różnych od 1.
W tym przypadku Df zapewne oznacza dziedzinę jakiejś funkcji liczbowej f, więc jest podzbiorem
R −− dlatego zapis Df = (−∞,1)U(1,∞) jest tu odpowiedni.
i też uważam Bobek, że mogłeś to przystępniej wyjaśnić...
10 sty 12:03
Bobek: Ok, źle się wyraziłem, ale też jedna dygresja:
b. −−>'Df' nie jest liczbą tylko zbiorem
10 sty 12:14
Bobek: Ok, źle się wyraziłem, ale też jedna dygresja:
b. −−>'Df' nie jest liczbą tylko zbiorem
10 sty 12:15
b.: jeśli się napisze: Df ∊ (−∞,1)U(1,∞), to oznacza to, że Df jest liczbą
11 sty 10:00
Kuba: Albo zapisz Df: x∊(−∞;1)∪ (1;∞)
11 sty 10:12