matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę
JIM:
1+tgx
∫
dx
1−tgx
10 sty 00:50
jikA:
1 + tg(x)
=
1 − tg(x)
cos(x)
sin(x)
+
cos(x)
cos(x)
=
cos(x)
sin(x)
−
cos(x)
cos(x)
cos(x) + sin(x)
cos(x)
cos(x) + sin(x)
=
cos(x) − sin(x)
cos(x)
cos(x) − sin(x)
cos(x) + sin(x)
∫
dx = | cos(x) − sin(x) = t ⇒ (sin(x) + cos(x))dx = −dt | =
cos(x) − sin(x)
dt
− ∫
= −ln|t| + C = −ln|cos(x) − sin(x)| + C
t
10 sty 01:21