miejsce zerowe
Nina: | | ⎧ | x2−4 gdy x< −1 | |
| miejscem zerowym funkcji f(x)= | ⎨ | x−4 dla −1≤ x<3 | jest
|
| | ⎩ | x−2 dla x≥ 3 | |
10 sty 00:37
pigor: ....
x
2−4=0 i
x<−1 ⇒ x
2=4 ⇔ |x|=2 ⇔
x=−2 lub
x=2
lub
x−4=0 i
−1≤ x<3 ⇒ x=4 − nieprawda
lub
x−2=0 i
x ≥3 ⇒ x=2 − nieprawda. , a więc
odp.
x∊{−2,2} − jedyne miejsca zerowe danej funkcji f . ...
10 sty 01:31
jikA:
Dla x < −1
x2 = 4 ⇒ x = ±2 ∧ x < −1 ⇒ x = −2 ponieważ x = 2 nie należy do przedziału x < −1.
10 sty 01:38
pigor: ... no jasne, ... pomroczność jasna, przepraszam .
10 sty 14:29