logarytmy
logarytmy: Przepraszam mogłby mi ktoś powiedziec jak zrobić takie zadanko?
Wiedząc, że log34=a i log35=b wyznacz log270,8 w zależności od a i b
To się nie robi tak że log3(4*5) = log320 i jakoś dalej ?
3 cze 16:30
Eta:
Pomagam
3 cze 16:45
Eta:
Witam
0,8 = 810= 45
zamieniamy log270,8 = log{27}45
teraz sprowadzamy do podstawy 3
ze wzoru:
logcb
logab =
logca
zatem;
log345
log2745 =
log327
log345
=
3
= 13log345
ze wzoru :
logabc = logab − logac
zatem:
= 13 ( log34 − log35} = 13( a −b) −−− to jest odp;
ładnie? ..... ( idę coś zjeść