tom14: Z miasta wyjechal kurier z predkoscia 18 km\h. Po 40 minutach wyjechal za nim rowerzysta
z predkoscia 27 km\h. Po jakim czasie od wyjazdu rowerzysty i w jakiej odleglosci od
miasta sie spotkaja?
9 sie 12:05
Dariusz: Obliczmy odleglosc rowerzysty od kuriera po uplynieciu tych 40 minut.
18km - 1h
x - 4/6 = 2/3 h
18km * 2/3 = 12km. Zatem odleglosc wynosi 12 km.
Teraz zauwazamy, ze jako iz poruszaja sie w tym samym kierunku to predkosc z jaka
rowerzysta bedzie obnizal ten dystans bedzie rowna 27km/h - 18km/h = 9km/h ... Zatem
mamy
V = 9km/h i S = 12km, teraz pozostalo obliczyc czas...
V= S/T zatem V*T= S czyli T = S/V
T = 12km/9km/h = 12/9 * h = 4/3 h... Zatem rowerzysta doscignie kuriera po uplywie 4/3 h
...
9 sie 18:15
r: qwreqw
19 sie 14:01