koko
zombi: Wykazać, że jeśli liczby a,b,c∊R i spełniają warunki a
3+pa+q=0, b
3+pb+q=0 i c
3+pc+q, gdzie
p,q∊R oraz a≠b≠c, to a+b+c=0
Niech W(x)=x
3+px+q oraz niech a,b,c będą pierwiastkami wielomianu W(x), zatem
(x−a)(x−b)(x−c)=x
3+px+q
x
3−(a+b+c)x
2+(ab+bc+ac)x−abc=x
3+px+q
(a+b+c)x
2=0 ⇒ a+b+c=0
Wystarczy coś takiego, czy kompletnie pochrzaniłem?
9 sty 22:04
zombi: Tzn. nie muszę zakładać, że a,b,c są pierwiastkami tego wielomianu, bo to prawda. Tylko czy
metoda jest dobra.
9 sty 22:18
zombi: Podbitka
9 sty 22:49
jikA:
Można było od razu skorzystać ze wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego.
Niech W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d (nie chiało mi się innych współczynników pisać więc
żeby Ci się nie pomyliło tymi z treścią zadania) to dla a ≠ 0 zachodzą zależności między
pierwiastkami wielomianu
a skoro pierwiastkami są x
1 = a x
2 = b x
3 = c to
| | 0 | |
a + b + c = |
| ⇒ a + b + c = 0. |
| | 1 | |
Twoje rozwiązanie właśnie polegało na wyprowadzeniu wzorów Viete'a dla wielomianu
stopnia trzeciego o pierwiastkach a , b i c więc mogłeś ich użyć na początku bez wyprowadzeń
chyba że nie pamiętałeś ich.
10 sty 03:28
zombi: No bo ja nigdy nie pamiętam gdzieś są minusy a gdzie plusy, dlatego zawsze z iloczynowej sobie
wyprowadzam.
10 sty 07:27