matematykaszkolna.pl
koko zombi: Wykazać, że jeśli liczby a,b,c∊R i spełniają warunki a3+pa+q=0, b3+pb+q=0 i c3+pc+q, gdzie p,q∊R oraz a≠b≠c, to a+b+c=0 Niech W(x)=x3+px+q oraz niech a,b,c będą pierwiastkami wielomianu W(x), zatem (x−a)(x−b)(x−c)=x3+px+q x3−(a+b+c)x2+(ab+bc+ac)x−abc=x3+px+q (a+b+c)x2=0 ⇒ a+b+c=0 Wystarczy coś takiego, czy kompletnie pochrzaniłem?
9 sty 22:04
zombi: Tzn. nie muszę zakładać, że a,b,c są pierwiastkami tego wielomianu, bo to prawda. Tylko czy metoda jest dobra.
9 sty 22:18
zombi: Podbitka
9 sty 22:49
jikA: Można było od razu skorzystać ze wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego. Niech W(x) = ax3 + bx2 + cx + d (nie chiało mi się innych współczynników pisać więc żeby Ci się nie pomyliło tymi z treścią zadania) to dla a ≠ 0 zachodzą zależności między pierwiastkami wielomianu
 −b 
x1 + x2 + x3 =

a 
 c 
x1x2 + x1x3 + x2x3 =

a 
 −d 
x1x2x3 =

a 
a skoro pierwiastkami są x1 = a x2 = b x3 = c to
 0 
a + b + c =

⇒ a + b + c = 0.
 1 
Twoje rozwiązanie właśnie polegało na wyprowadzeniu wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego o pierwiastkach a , b i c więc mogłeś ich użyć na początku bez wyprowadzeń chyba że nie pamiętałeś ich.
10 sty 03:28
zombi: No bo ja nigdy nie pamiętam gdzieś są minusy a gdzie plusy, dlatego zawsze z iloczynowej sobie wyprowadzam.
10 sty 07:27