funkcja ciągła
asdfghjkl: Zbadać czy funkcja f:A→R spełnia warunek Lipschitza na zbiorze A.
∃M=
| | 1 | | 1 | | y−x | | −1 | | 1 | |
∀x,y∊R mamy |f(x)−f(y)|=| |
| − |
| |=| |
| |=|x−y|*| |
| |=|x−y|* |
| |
| | x | | y | | xy | | xy | | xy | |
nie wiem co dalej zrobić
9 sty 21:34
9 sty 21:41
9 sty 22:39
asdfghjkl: a ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi w własnościach Darboux'a
9 sty 22:39
asdfghjkl:
10 sty 14:01
asdfghjkl: a ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi w własnościach Darboux'a
10 sty 14:28
asdfghjkl: a ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi w własnościach Darboux'a
10 sty 15:01
asdfghjkl: | | 1 | |
udowodnić że arcsinx=arctg( |
| ) x∊(−1,1) |
| | √1−x2 | |
10 sty 15:25
asdfghjkl:
10 sty 16:21
asdfghjkl:
10 sty 16:54
b.: oznaczmy przez y lewą stronę, a przez z prawą stronę równości do udowodnienia,
mamy
sin y = x
y ∊ (−π/2, π/2)
oraz
z ∊ (−π/2, π/2)
wystarczy teraz wstawić x=sin y do równania (*), żeby zauważyć, że... równość nie zachodzi
10 sty 17:00
b.: (można jednak łatwo poprawić prawą stronę tezy, tak żeby zachodziła)
10 sty 17:01
asdfghjkl: nie rozumiem
arcsinx=y
siny=x
i co dalej?
10 sty 17:15
asdfghjkl:
10 sty 17:27
asdfghjkl:
10 sty 18:23
asdfghjkl:
10 sty 18:56
asdfghjkl: ?>>
10 sty 20:34
asdfghjkl:
10 sty 21:22
b.: powtórzę: wystarczy teraz wstawić x=sin y do ostatniego równania
11 sty 09:59