pochodna
DSGN.: oblicz pochodna
jak sie za to zabrać?
| | tg(esin2x) | |
( |
| ), |
| | cos2(3x+1) | |
9 sty 21:06
Krzysiek: najpierw skorzystaj ze wzoru na pochodną ilorazu
a pochodną licznika i mianownika policzysz korzystając ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
(tg(e
sin2 x))'
podstawienie:
z=sinx
t=z
2
u=e
t
u'=(e
t)'=e
t *t'
t'=(z
2 )'=2z*z'
z'=(sinx)'=cosx
9 sty 21:19
DSGN.: wyszło mi cos strasznego aż nie wiem czy pisać wynik

dlatego moze bedzie lepiej jak Ty go napiszesz

a ja postaram sie do niego dojść metoda prób i błedów
9 sty 21:33
b.: bo wynik będzie dość straszny, i lepiej Ty go napisz, to sprawdzimy...
9 sty 21:34
DSGN.: takze po tegim mysleniu dotarłem do wyniku
| 3x+1 | |
| +sin2(3x+1)tg(esin2x) | | esin2x | |
| |
| |
| (cos2(3x+1))2 | |
pewnie katastrofa
9 sty 21:42
b.: licznik się nie zgadza
zacznij może od pochodnej
(cos2(3x+1) )'
bo widzę, że już na tym etapie masz problem
(Krzysiek pomagał obliczyć pochodną z sin2 x)
9 sty 21:46
DSGN.: (cos2(3x+1),=−sin2(3x+1)*(3x+1)`=−sin2(3x+1)*(3x),=−sin2(3x+1)
czy tez źle?
9 sty 21:55
b.: źle, nie uwzględniasz kwadratu, masz na zewnątrz złożenie funkcji z −> z2 z funkcją cos(3x+1)
poza tym (3x)' = 3
9 sty 21:59
DSGN.: (cos(3x+1)
2)
`=2cos(3x+1)*(3x+1)
`=2cos(3x+1)*3
9 sty 22:07
Krzysiek: źle,
t=3x+1
z=cost
(z2 )'=2z*z'
z'=−sint*t'
t'=3
9 sty 22:19
b.: jest lepiej, ale zapomniałeś o kosinusie przy (3x+1), powinno być
... = 2cos(3x+1)* ( cos(3x+1) )'
9 sty 22:20
DSGN.: nic tylko robic pochodne funkcji złozonej

Dzięki za pomoc!
9 sty 22:29