wielomian
Nadzieja: Wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d, gdzie a ≠0, ma dwa różne miejsca zerowe x1 = −2 oraz
x2 = 3 przy czym pierwiastek x2 jest dwukrotny. Dla argumentu 1 wartość wielomianu jest
równa (−12).
Wyznacz wartości współczynników a,b,c,d.
3 cze 15:58
Mariusz: skorzystaj z wzorów vieta dla wieomianów
3 cze 16:04
Eta: Pomagam
3 cze 16:07
Eta:
Można też tak: ( bez wzorów Viete
"a)
W(x) = ( x +2)( x −3)
2 = ( x +2)( x
2 −6x +9)= x
3 −4x
2 −3x +18
porównując współczynniki otrzymamy:
a= 1 b= −4 c= −3 d= 18
więc W(x) = x
3 − 4x
2 − 3x + 18
ponieważ W( 1) = 1 − 4 −3 +18 = 12
więc
−W(1) = −12
zatem
odp;
W(x) = −x3 +4x2 +3x −18
3 cze 16:12
Nadzieja: ojej, to takie proste? dziękuję
3 cze 16:21