pieriwiastki równania, ciąg?
Nadzieja: Liczby x1 , x2 sa pierwiastkami równania x2 + x + A = 0, a liczby x3, x4 są pierwiastkami
równania x2 + 4x + B = 0. Wiadomo, że ciąg 9x1,x2,x3,x4) jest ciągiem geometrycznym o
wyrazach całkowitych. Wyznacz A i B.
3 cze 15:55
Eta:
Zapytam ?...... tam zamias
9 ma być nawias?
Czekam na potwierdzenie
3 cze 16:26
Nadzieja: tak tak nawias nawias <ups>
3 cze 16:26
Eta: OK

podpowiadam,
3 cze 16:27
Eta:
x
1 = a
1 x
2 = a
1*q x
3 = a
1*q
2 x
4 = a
1*q
3 −−−− bo to wyr. c. geom
teraz korzystamy z wzorów Viete
'a dla obydwu równań:
dla pierwszego równania : x
2 +x +A=0
x
1+x
2 =
−ba => x
1 +x
2 = −1
x
1 *x
2=
ca => x
1*x
2 = A
podobnie dla drugiego równania : x
2 +4x +B=0
x
3 + x
4 = −4
x
3*x
4 = B
zastępujesz x
1 i x
2 i x
3 x
4 ( za pomocą a
1 i q
więc otrzymasz cztery równania:
1) a
1 + a
1*q= −1 => a
1( 1 +q)= − 1
2) a
1*a
1*q= A => a
12*q= A
3) a
1 *q
2 + a
1*q
3 = − 4 => a
1q
2( 1 +q)=− 4
4) a
1 *q
2 *a
1*q
3 = B => a
12*q
5= B
teraz z drugiego równania podstawiamy za a
1 (1 +q)= − 1 do równania 3)
zatem:
−1*q
2= −4 => q
2 = 4 =>
q= 2 lub q = − 2
więc
a
1 ( 1 +2) = −1 => a
1 =
−13 −−−− odrzucasz , bo mają być wyrazami całkowitymi
a
1 ( 1 −2) = − 1 => a
1 = 1 −−−− to przyjmujemy
zatem:
a1=1 q= −2
podstaw do równania 3) i 4) i wyliczysz A i B
to już proste: powodzenia....
3 cze 16:42
3 cze 16:47
Eta:
Dzięki za Twoją pracę przy pisaniu emotek

Myślę ,że szybciej byś to zadanko rozwiązała ?
3 cze 16:56
Nadzieja: Niestety nie jestem na tyle inteligentna

, jeszcze raz dziękuję
3 cze 16:58