przemiany gazowe
Radek:

Gaz poddano cyklowi przemian A,B,C jak zmienila sie objetosc gazu jesli na poczatku miala
wartosc V=1 ?
Jakub: Odcinek AB to przemiana pod stałym ciśnieniem (izobaryczna)
| T1 | | 2T1 | |
| = |
| (ponieważ T zwiększyło się dwukrotnie) |
| V1 | | V2 | |
V
2 = 2V
1
Odcinek BC to przemiana w stałej temperaturze (izotermiczna)
p
2V
2 = p
3V
3
p
2V
2 =
12p
2V
3 /*2 (ponieważ ciśnienie zmalało dwukrotnie)
2p
2V
2 = p
2V
3 / : p
2
2V
2 = V
3
Przemiana AC
V
3 = 2V
2 = 2*2V
1
V
3 = 4*V
1
Objętość gazu wzrosła dwukrotnie.