matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
OBLICZ CAŁKĘ
TIM:
3x
2
+2x−1
∫
dx
(x−1)
2
(x+2)
8 sty 23:39
jikA:
B
C
U{A{(x − 1)
2
+
+
=
x − 1
x + 2
A(x + 2) + B(x − 1)(x + 2) + C(x − 1)
2
= (x + 1)(3x − 1) dla x = −2
7
9C = 7 ⇒ C =
9
dla x = 1
4
3A = 4 ⇒ A =
3
dla x = −1
4
28
− 2B +
= 0
3
9
40
20
2B =
⇒ B =
9
9
4
dx
20
dx
7
dx
∫
+
∫
+
∫
3
(x − 1)
2
9
x − 1
9
x + 2
9 sty 00:25