matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Caaaałki
Gino:
Proszę o pomoc w policzeniu tej całki: ∫
√
x
ln
2
x dx
8 sty 23:05
Gino:
8 sty 23:13
Gino:
Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc?
8 sty 23:17
jikA:
dx
√
x
= t ⇒
= 2dt
√
x
2 ∫ t
2
ln
2
(t
2
)dt = 4 ∫ t
2
ln
2
(t)dt Teraz przez części dwa razy robisz.
8 sty 23:27