RÓWNANIa
gimnazjum: liczba rozwiązań równania x2−55−x = 0 , to :
A. 0
B. 1
C.2
D. NIESKONCZENIE WIELE
8 sty 22:45
Irena: 2
8 sty 22:48
gimnazjum: super a mozesz pokazac jak o rozwiązalas?
8 sty 22:51
m: D=R\{5}
x2−5=0
(x−5)(x+5)=0
x1=5
x2=−5
5 nie nalezy do D
odpowiedz. B. 1
8 sty 22:53
gimnazjum: a
5x+42x−1 = 3

wiesz jak to zrobic
8 sty 22:56
gimnazjum: 5x+4=3
5x=3−4
5x=*1/:5
x=15
w ten sposób? i dół też do trójki porównac?
8 sty 22:58
Cusack: 3(2x−1)=5x+4
8 sty 23:01
Cusack: o dziedzinie pamiętaj
8 sty 23:02
Mila: zał. 5−x≠⇔x≠5
W ułamku algebraicznym tylko licznik może być równy zer0 ( ale uwzględniamy zał.)
⇔x
2−5=0⇔x
2=5⇔ x=
√5 lub x=−
√5
odp.C (dwa rozwiązania)
| | 5x+4 | | 3 | |
|
| = |
| i masz równanie w postaci proporcji |
| | 2x−1 | | 1 | |
(5x+4)*1=3*(2x−1)
5x+4=6x−3
−x=−7
x=7
9 sty 00:13