Sprawdz ,czy punkty A i B NALEŻĄ DO WYKRESU WIELOMIANU
seroi: Sprawdz ,czy punkty A (√2,4) i B (−12,1) NALEŻĄ DO WYKRESU WIELOMIANU
:w(x)=x32+2x2−x
8 sty 22:31
Human: potraktowałam to jako funkcję liniową
ponadto współrzędne są oznaczane (x,y), w tym wypadku równanie z podstawionym x musi równać się
y
A (
√2,4)
4 =
(√2)32 + 2(
√2)
2 −
√2
4=
2√22 +4 −
√2
4 =
√2 + 4 −
√2
4=4 ⇒ A (
√2,4) ∊ W(x) =
x32 + 2x
2 − x
B(−
12, 1)
1=
(−12)32 + 2 * (−
12)
2 +
12
1 = −
116 +1
1 ≠
1516
B(−
12, 1) ∉ W(x) =
x32 + 2x
2 − x
tak wygląda moja dedukcja, ale nie wiem czy jest to dobrze, mam nadzieję, że tak
Human pozdrawia
4 lut 04:52