JAk obliczyc ta granice
Miszel: | xn−1 | |
| przy x dazacym do 1 . n to liczba naturalna. |
| x−1 | |
8 sty 22:31
ICSP: polecam wzorek an − bn
8 sty 22:32
Miszel: A jaki to wzor?
8 sty 22:36
ICSP: a taki fajny

Na pewno jest na wikipedi
8 sty 22:38
Miszel: Ale nie wiem jak go za bardzo zastosowac
8 sty 22:40
ICSP: ale jak to nie wiesz ?!
a = x
b = 1
później skróci się (x−1) i zostanie ci już tylko drugi nawias.
8 sty 22:43
Miszel: to wiem ale za bardzo nie rozumie jak mam zapisac ten drugi nawias.
8 sty 22:44
8 sty 22:46
Miszel: a moglbys podrzucic rozwiazanie bo cos sie pogubilem
8 sty 22:55
ICSP: dla mnie w takim przykładzie rozwiązanie to już sam wynik

Pokaż jak to rozpisałeś to mogę coś dalej podpowiedzieć.
8 sty 22:56
Miszel: tam mi sie skraca(x−1) noi zostaj (xn−1+ xn−2*1+xn−3*1n−2+...+x*1n−2+1n−1
noi co dalej to sam juz niewiem:(
8 sty 23:04
ICSP: i mamy że :
| | xn − 1 | |
lim |
| = lim (xn−1 + xn−2 + xn−3 + ... + x + 1) = (1 + 1 + 1 + 1 + ... + |
| | x−1 | |
1 + 1)
x→1
zostaje więc pytanie ile będzie tych 1 ?
rozpatrzymy na prostszych przykładach :
| | x2 − 1 | |
lim |
| =  |
| | x−1 | |
x→1
| | x3 − 1 | |
lim |
| = |
| | x−1 | |
x→ 1
| | x4 − 1 | |
lim |
| = |
| | x−1 | |
x→1
zrobisz te trzy i zauważysz pewną zależność co do ilości jedynek.
8 sty 23:09
Miszel: spoko dzieki wielkie mistrzu juz ogarniam
8 sty 23:14