witam
zvidek: | | 1 | |
mam za zadanie policzyć pochodną danej funkcji: y= ln |
| |
| | √x | |
Zaczynam od czegoś takiego:
| | 1 | | 1 | |
y` = |
| * ( |
| )` |
| | u{1} {√x} | | √x | |
teraz nie wiem czy w tym drugim ułamku też jest funkcja złożona czy nie.
8 sty 22:20
PW: Lepiej się liczy pochodną, jeśli zapisać w postaci potęgowej, nie będzie takich wątpliwości:
9 sty 00:08
jikA:
Lub można jeszcze tak dla ułatwienia
log
ab
n = nlog
ab tak więc
| | 1 | | 1 | |
ln( |
| ) = ln(x−1/2) = − |
| ln(x) |
| | √x | | 2 | |
9 sty 00:44
Eta:
| | 1 | | 1 | |
y=ln |
| =ln(x−1/2)= − |
| *lnx |
| | √x | | 2 | |
9 sty 00:49
Eta:
9 sty 00:50
jikA:
Widać że rozumiemy się bez słów na zdrowie proszę dla Ciebie
Eta.
9 sty 00:56
Eta:
Dzięki

pora spać .... dobranoc Wszystkim
9 sty 00:59
jikA:
Dobranoc i też będę się zbierał na odpoczynek jutro ciężki dzień przede mną.
9 sty 01:00