Wyznacz parametr a z wielomianu PILNE!
noentry: 1. Wyznacz wartość parametru a tak, aby wielomian
W(x) = x4 + 8x3 + (4a2 + 8) x2 + a4 − a2 był podzielny przez dwumian (x+2) a nastepnie oblicz
pierwiastki tego wielomianu.
błaagam
8 sty 21:46
Saizou : W(−2)=0 i wylicza a
8 sty 21:49
noentry: Możesz mi to rozpisać?
coś mi nie wychodzi ;c
8 sty 21:53
maciek: W(−2)=−24+8(−2)3+(−2)2(4a2+8)+a4−a2 i oblicz
8 sty 21:57
noentry: a4 + 64a2 + 80 .
Dobrze?
8 sty 22:01
maciek: mi wyszlo troche inaczej a mianowicie a4−15a2−16
8 sty 22:08