Rozwiaz rownanie.
Peppa: √2x − 32 = 7
8 sty 21:27
Piotr:
x = 5
8 sty 21:31
Peppa: x= 5 lub x=2


?
8 sty 21:32
Piotr:
podstaw 2 i sprawdz czy L=P.
8 sty 21:33
Peppa: nie rozumiem , ale dzieki !
8 sty 21:34
Joanna: Kluczowe pytanie:
gdzie jest kwadrat


jeżeli pod pierwiastkiem to rozwiązania są dwa: 5 i −2
a jeżeli za to jedno: 5
8 sty 21:34
ICSP: √(2x−3)2 = 7
|2x−3| = 7
2x−3 = 7 v 2x−3 = −7
2x = 10 v 2x = − 4
x = 5 v x = − 2
8 sty 21:35
Peppa: kwadrat jest pod pierwiastkiem , to juz rozumiem ! Dziekuje
8 sty 21:36
Eta:
√(2x−3)2=7 czy √2x−32= 7
8 sty 21:36
Joanna: ps. pod tzn w sensie √(2x−3)2
8 sty 21:36
Peppa: dokladnie tak .
8 sty 21:37