| 1+iz | ||
Im | =1 | |
| 1−iz |
| 1+iz | ||
Na początek próbuję rozpisać | , żeby się pozbyć z mianownika urojeń: | |
| 1−iz |
| (1+iz)(1+iz) | (1+iz)2 | 1+2iz+z2 | |||
= | = | ||||
| (1−iz)(1+iz) | 1+z2 | 1+x2−2xyi−y2 |
| z+4 | ||
Chcę, żeby liczba u= | była liczbą rzeczywistą. | |
| z−2i |
| 2x−4y+8 | ||
Im u = 0, wychodzi mi Im u= | ||
| x+(y−2)2 |
| x+4 | ||
y= | ||
| 2 |
| 1+iz | i(1+iz) | i−z | |||
= | = | = | |||
| 1−iz | i(1−iz) | i+z |
| i−(x+iy) | −x+(1−y)i | ||
= | = | ||
| i+(x+iy) | x+(1+y)i |
| [−x+(1−y)i]*[x−(1+y)i] | ||
= | =po wymnożeniu i redukcji: | |
| x2+(1+y)2 |
| −x2+x(1+y)i x(1−y)i+(1−y2 | ||
= | ||
| x2+(1+y)2 |
| −x2+x(1+y)i x(1−y)i+(1−y2) | x(1+y)+ x(1−y) | |||
Im[ | ]= | |||
| x2+(1+y)2 | x2+(1+y)2 |
| x(1+y)+ x(1−y) | |
=1⇔(x−1)2+(y+1)2=1 okrąg o środku (1;−1) i promieniu r=1 | |
| x2+(1+y)2 |