Oblicz: kąt α nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
maciekkk: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają jednakową długość =4. Oblicz:
kąt α nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy oraz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
8 sty 21:22
dero2005:

a = 4
d = a
√2 = 4
√2
h =
√a2 − (d2)2 =
√42 − (2√2)2 =
√16 − 8 =
√8 = 2
√2
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√(2√2)2 + 22 =
√12 = 2
√3
P
p = a
2 = 4
2 = 16
P
b = 2a*h
s = 2*4*2
√3 = 16
√3
P
c = P
p + P
b = 16 + 16
√3 = 16(1 +
√3)
8 sty 22:01