doświadczenia wieloetapowe
jessica: Pilnie poszukuje odp na zadanie:
Spośród liczb 1,2,3...99 losujemy jedną liczbę a następnie z pozostałych drugą.Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń D− suma wylosowanych liczb jest równa 100.
Może mi ktoś pomóc?
Z góry dziękuję
8 sty 21:20
jessica: Już sama rozwiązałam.. Dla tych którym może to pomóc:
mocΩ=V299=99!/(99−2)!=99!/97!=98*99= 9702
moc D− z reguły mnożenia( możemy ustawić liczby 99,1 98,2 itd. czyli na pierwszym miejscu może
stać 98 liczb(bo wszystkich jest 99), a jedna liczba zostaje na tą drugą pozycję), stąd:
mocD=98*1=98
P(D)=98/9702=1/99
8 sty 21:34