Oblicz współrzędne środka jendokładności w układzie kartezjańskim
V.Abel: Cześć!
Proszę o pomoc, jak to rozwiązać? Od czego zacząć?
Oblicz współrzędne środka S i skalę k jednokładności, w której obrazem odcinka PR jest odcinek
P1R1i wiadomo, że P=(−2, 1) oraz R 1=(3, 1),
(SP1)→ =[3, 9], SR → = [2, 1]
8 sty 20:43
V.Abel: hej! proszę pomóżcie, mam jak narazie jakieś dwa równania z wektorami na długość i definicję
jednokładności, ale to chyba nie tak...
8 sty 21:52
Mila:

Oblicz współrzędne środka S i skalę k jednokładności, w której obrazem odcinka PR jest odcinek
P1R1i wiadomo,
że P=(−2, 1) oraz R 1=(3, 1),
(SP1)→ =[3, 9], SR
→ = [2, 1]
SP
1→=k*SP
→⇔[3;9]=k*[−2−a;1−b]⇔−2k−ka=3 i k−kb=9
SR
1→=k*SR
→⇔[3−a;1−b]=[2k;k]⇔3−a=2k i 1−b=k⇔a=2b+1 podstawiamy do układu
−2k−ka=3 i k−kb=9⇔−2k−k(2b+1)=3 i k−kb=9⇔k=3
3−a=6 i 1−b=3⇔a=−3 i b=−2
S=(−3;−2)
wzory
x'=k(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
Punkt P
1: x'=3(−2+3)−3=3*1−3=0; y'=3*(1+2)−2=7 ⇔ P
1=(0,7)
punkt R: 3=3(x+3)−3⇔x=−1 i 1=3*(y+2)−2 ⇔y=−1⇔R=(−1;1)
8 sty 23:59
V.Abel: aaa to dobre, dzięki

a jak to zrobić układem równań jakimś kwadratowym, da się?
10 sty 21:40
V.Abel: zrobiłem układ z czterema rónaniami i liczę, jeśli ktoś też ma ochotę się tym pobawic, niech
się potem podzieli wynikiem, ja też, jeszcze raz dzięki
10 sty 21:41
Falay: Drobne sprostowanie odnośnie wyniku : R=(−1;−1) , poprostu pominięcie znaku minus przy
przepisywaniu wyniku obliczenia YR
25 kwi 08:21
Mila:
Zgadza się− Falay.
25 kwi 18:07