geometria
1234: Dany jest okrąg o równaniu (x−3)2 + y2 = 36. Punkt A=(3,−6) jest wierzchołkiem trójkąta
równobocznego ABC wpisanego w dany okrąg. Wyznacz współrzędne wierzchołków B i C.
Proszę o wskazówkę!
8 sty 20:34
Janek191:
( x − 3)2 + y2 = 36
więc
S = ( 3; 0)
r = 6
zatem r = (2/3) h => 6 = (2/3) h => h = 6*(3/2) = 9
A = ( 3 ; − 6) leży na prostej x = 3
D = ( 3; y1) gdzie I AD I = h = 9
stąd h = y1 − ( −6) = y1 + 6
9 = y1 + 6 => y1 = 3
więc
D = ( 3; 3)
Prosta o równaniu y = 3 wyznacza bok BC
( x − 3)2 + y2 = 36
y = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( x− 3)2 + 32 = 36
(x −3)2 = 36 − 9 = 27 = 9*3
x − 3 = − 3 √3 ⋁ x − 3 = 3 √3
x = 3 − 3 √3 ⋁ x = 3 + 3 √3
zatem
B = ( 3 + 3 √3; 3) , C = ( 3 − 3 √3 ; 3 )
=======================================
8 sty 21:03
1234: dziękuje!
8 sty 21:37