Prosta Geometria
Monza: Mamy równoległobok ABCD w którym AB = CD = 6 oraz AD = BC = 4
Jedna przekątna ma długość 8. Oblicz długość drugiej przekątnej. Jak to zrobić?
8 sty 20:34
Monza: Da się to zrobić wogóle
8 sty 20:46
Monza:
8 sty 21:01
Eta:
Skorzystaj z zależności ( wykaż tę zależność z tw. cosinusów)
e2+f2=2a2+2b2 , e,f −−− długości przekątnych , a,b −− długości boków
8 sty 21:08
Monza: Ogólnie to zadanie polega na tym że trzeba znaleźć przekątne graniastosłupa jeżeli w podstawie
jest równoległobok o bokach 4 i 6 oraz H = 6 i jedna przekątna ma długość 8. Umiałabyś to
zrobić? Jedna przekątna oczywista bo 10. Druga już nie
8 sty 21:18
Eta:
Na przyszłość pisz całą treść zadania, a nie wyrwane części

czy ten graniastosłup jest: prosty? czy pochyły?
W równoległoboku:
f
2= 2a
2+2b
2−e
2 ⇒ f
2=..........
D
2= H
2+f
2 ⇒ D= ......
8 sty 21:26
Janek191:
Niech AC = 8 i h = CE − wysokość równoległoboku
Mamy
AE = 6 + x
( 6 + x)2 + h2 = 82
x2 + h2 = 42
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
36 + 12x + x2 + h2 = 64
h2 = 16 − x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
36 + 12 x + x2 + 16 − x2 = 64
12 x = 12
x = 1
−−−−−−−−
h2 = 16 − 12 = 16 − 1 = 15
h = √15
zatem
sin α = h / 8 = √15/8
więc
cos2 α = 1 − [ √15/8]2 = 1 − 15/64 = 49/64
cos α = 7/8
==========
Niech BD = 2 y
więc z tw. cosinusów mamy
y2 = 62 + 42 − 2*6*4*cos α = 36 + 16 − 48*( 7/8) = 52 − 42 = 10
y = √10
Odp. BD = 2 √10
=================
8 sty 21:46
Monza: Prosty pani Eto
8 sty 21:50
Monza: Hmm odp to 2√19
8 sty 21:51
Eta:
odp: D= 2
√19 jest poprawna

f
2=40 D
2= 36+40 ⇒ D= 2
√19
8 sty 21:55
Monza: No tak tylko jak wyprowadzić tamten wzór f2 + e2 = 2a2 + 2b2 w równoległoboku gdzie a i b
to długości boków a e i f to długości przekątnych
8 sty 21:56
jadwiga: kurrrrrrrrrrrrrrr
8 sty 21:57
Eta:

z tw. cosinusów:
e
2 = a
2+b
2−2ab*cosα i cos(180
o−α)= −cosα to:
f
2 = a
2+b
2+2abcosα
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e
2+f
2= 2a
2+2b
2
c.n.u
8 sty 22:10
Monza:
8 sty 23:00
Eta:
8 sty 23:37
Monza:
8 sty 23:56
Monza: Teraz w Biedronce sa dobre jabłka

A przynajmniej u mnie xD
Takie soczyste i duże po 1.49
8 sty 23:57