matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość ostrosłupa...
maciekkk:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy długości a=6 i krawędzi bocznej długości b=5
8 sty 20:19
dero2005:
a = 6 h = 5
a
√
3
h
p
=
=
2
h =
√
l
2
− (
2
3
h
p
)
2
=
a
2
√
3
P
p
=
=
4
P
p
*h
V =
=
3
8 sty 20:45