\zad
stata: STATYSTYKA MATEMATYCZNA
Lista 4
1. Badanie d lugo´sci pracy T (w godzinach) 200 lamp da lo nast¸epuj¸ace wyniki:
Nr grupy i Granice grupy [xi−1, xi) Liczebno´s´c grupy ni
1 [0, 300) 53
2 [300, 600) 41
3 [600, 900) 30
4 [900, 1200) 22
5 [1200, 1500) 16
6 [1500, 1800) 12
7 [1800, 2100) 9
8 [2100, 2400) 7
9 [2400, 2700) 5
10 [2700, 3000) 3
11 [3000, 3300) 2
12 [3300, A ) 0
(a) Narysowa´c histogram. Opisa´c kszta lt roz ladu. (b) Por´owna´c go (na jed−
nym rysunku) z wykresem g¸esto´sci rozk ladu wyk ladniczego z parametrem
= 0, 00115 (tzn. f(x) = exp(−x) dla x 0 i f(x) = 0 dla x < 0).
(c) Dla kilku wybranych przedzia l´ow por´owna´c cz¸esto´sci wpadania obserwacji
do przedzia lu zz prawdopodobie´nstwem liczonym przy za lo˙zeniu g¸esto´sci teo−
retycznej. (d) Obliczy´c warto´s´c ´sredni¸a, wariancj¸e, mediane, kwartyl dolny i
g´orny z pr´oby i por´owna´c z warto´sciami dla g¸esto´sci wyk ladniczej.
8 sty 20:12
stata:
8 sty 20:26
stata:
8 sty 20:34
stata:
8 sty 21:03
stata:
8 sty 21:07
stata:
8 sty 21:40
stata:
8 sty 22:29