Pomocy..
Olaaa:): x−1/x+1 + x+1/x−1>10/3
8 sty 20:06
M:
18 sty 10:14
ona:
D: x+1≠0. x−1≠0
x≠−1 x≠1
D=R|{−1, 1}
| (x−1)(x−1) | | (x+1)(x+1) | | 10 | |
| + |
| − |
| >0. |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | | 3 | |
itd.
18 sty 10:22
Jolanta: | x2−1+x2+2x+1 | | 10 | |
| − |
| >0 |
| x2−1 | | 3 | |
| (2x2+2x)*3−10(x2−1) | |
| >0 |
| 3(x2−1) | |
Iloraz jest dodatni jeżeli licznik i mianownik są dodatnie lub jeżeli licznik i mianownik da
ujemne
1) −2x
2+3x+5>0. i 3x
2−2>0
Δ=b
2−4ac=9+40=49. (
√3x−
√2)(
√3x+
√2)>0.
| | −b−√Δ | | −3−7 | |
x1= |
| = |
| =2,5. √3x−√2=0. √3x+√2=0 |
| | 2a | | −4 | |
| | −b+√Δ | | −3+7 | |
x2= |
| = |
| =−1. x=√2/3 x=−√2/3 |
| | 2a | | −4 | |
Parabola ramiona w dół Parabola ma ramiona w gore
−2x
2+3x+5>0 dla x∊(−1; 2,5). i. 3x
2−2>0. dla x∊(−
∞,−
√2/3) v(
√2/3;
∞)
Część wspólna przedziałów
x∊(−1 ;−
√2/3)v(
√2/3 ; 2,5)
2)−2x
2+3x+5<0. i. 3x
2−2<0
Rozwiązujemy
Rozwiązaniem jest sumą przedzialow z 1) i 2)
18 sty 12:24
ona:

| x2−2x+1+x2+2x+1 | | 10(x2−1) | |
| − |
| >0. /*3 |
| x2−1 | | 3(x2−1) | |
| | 2x2+2 | | 10x2−10 | |
3 |
| − |
| >0 |
| | x2−1 | | x2−1 | |
(16−4x
2)(x
2−1)>0
(4−2x)(4+2x)(x−1)(x+1)>0
x
1=2. x
2=−2 x
3=1. x
4=−1
a<0 oraz y>0
uwzględniając dziedzinę rozwiązaniem jest x∊(−2, −1)v(1, 2)
18 sty 14:15