odczytaj z wykresu funkcji f zbior argumentow x, dla ktorych:
Aśka:

odczytaj z wykresu funkcji f zbior argumentow x, dla ktorych:
a)f(x)>0
b)f(x)=0
c)f(x)<0
d)f(x)≤0
e)f(x)<4
f)f(x)≥−3
8 sty 20:04
Piotr:
w czym problem ? wszystko ladnie mozesz odczytac z wykresu.
x−argumenty
y−wartosci
8 sty 20:31
:): no nie do konca..
jak x jest wieksze od zera to odczytuje sie z prawej czy lewej strony na wykresie

?
8 sty 20:37
Piotr:
robisz tak : patrzysz na os pionowa czyli y. w dol i w gore. y>0 to wszystko co nad . zakrywasz
sobie to co pod i patrzysz dla jakich x jest wlasnie to co zostalo nad.
8 sty 20:41
Piotr:
jeszcze inaczej: dla jakich x , y jest wieksze od 0. i analogicznie reszta.
8 sty 20:42
:): hm to będzie 1 i 3?
8 sty 20:44
:): czy 1 i 4?
8 sty 20:44
Piotr:
a np dla x = − 2 ile wynosi y ?
8 sty 20:45
:): jejku ja nic nie czaje, to jest masakra jakas..
na jutro mam 11 zadan ale widze ze ich chyba nie zrobię
8 sty 20:48
Piotr:
o ile jest tak jak mysle na rysunku to bedzie tak
y > 0 dla x ∊ (−5;−3)u(1;3>
8 sty 20:53
:): dziękuje, ale nie uciekaj mi jeszcze ok? bo musze reszte zrobic jakos
8 sty 20:55
Piotr:
no to zrob b)
8 sty 20:56
:): hehe sprobuję
8 sty 20:57
8 sty 20:58
:): zle?
8 sty 21:00
Piotr:
nie

y = 0 to sa miejsca zerowe. czyli dla jakich x y=0. interesuja nas tylko punkty
przeciecia osi OX.
8 sty 21:00
:): pewnie znowu palne glupotę, no ale czlowiek uczy się na bledach heh..
po lewej będzie −4;−1?
8 sty 21:02
:): ojjj no nie mozesz mi po prostu napisac odpowiedzi


prosciej by bylo hehe
8 sty 21:04
Piotr:
napisz w jakich punktach wykres przecina os OX. bo mozliwe, ze tamto źle Ci zapisalem.
8 sty 21:05
:): hmm nie wiem
8 sty 21:12
Piotr:
jak nie wiesz

bez tej wiedzy nic nie zrobisz ! na pewno jest to zaznaczone.
8 sty 21:13
:): no normalnie nie wiem
8 sty 21:15
:): wyslalam tak jak mam na kartce, jesli nie chcesz mi pomoc to trudno..nie będe miala tych zadan
i tyle
8 sty 21:16
Piotr:

ostatnia proba pomocy. na tym wykresie prosta przecina os OX w punkcie 4 a na Twoim rysunku w
jakich punktach ?
8 sty 21:21
:): −4 −1 1

?
8 sty 21:22
Piotr:
nie chce Ci pomoc


a to wszystko co pisalem to na co bylo ? na pewno nie dla mnie. ja tego nie potrzebuje. skoro
nic nie umiesz to nie moja wina.
8 sty 21:23
Piotr:
mnie sie pytasz

przeciez ja nie widze tej kartki
8 sty 21:24
:): przeciez masz to na rysunku..nie widzisz
8 sty 21:25
ralph: To nie tak trzeba kobiecie drogi piotrze

Bardziej z wyobraznia i fantazja

. Tak wiec jak
przecinasz ogórek dajmy na to, to w miejscu gdzie zaczelas ciac wyobraz sobie powstało
nacięcie ....teraz wyobraz sobie jak przykladasz linijke i mierzysz od poczatku ogórka do tego
nacięcia

To teraz przełózmy to na zadanko. Oś X to ta pozioma zakonczona grotem co to
podpisana jest X. to jest OŚ na ktorej są argumenty. to 1,2,3,4... itp to sa własnie
argumenty. a funkcja nasza to jest to pozawijane od kropki do kropki i teraz kolega pytal Cie
w ktorych miejscach ten zawijaniec nasz przecina wykres, a nastepnie to juz tylko wystarczy
spojrzeć od ktorego do ktorego tego przeciecia funkcja jest nad osią X'ów

nie pod tylko
nad;> no a jakie nawiasy zastosowac pozniej to juz mam nadzieje wiesz
8 sty 21:27
Piotr:
NIE, NIE WIDZE ! na lewo od 0 to sa liczby ujemne a u Ciebie sa dodatnie i nie sa w punktach
przeciecia. narysuj to poprawnie to moze ktos Ci pomoze.
8 sty 21:27
:):
8 sty 21:29
ralph: Dodam jeszcze, ze Piotr nie widzi w jakich punktach sa przeciecia bo nei wszystkie sa podpisane
8 sty 21:29
:): wiem ze tam powinny byc ujemne ale nie moglam dopisac minusa nie wiem dlaczego.
8 sty 21:30
Piotr:
rysujesz krótką poziomą kreske. tak chyba wyglada minus...
8 sty 21:32
:): jak masz byc taki nie mily to wgl nie pisz, ok
8 sty 21:34