geometria analityczna
Saizou : witam,
wczoraj były wielomiany a dzisiaj niech będzie geometria analityczna
8 sty 19:59
Ajtek:
Cześć
Saizou, czyżbyś się nudził wybitnie?
8 sty 20:00
Saizou : Ajtek witaj, nie nudzę się tylko się przygotowuje do sprawdzianu
8 sty 20:02
Saizou : up
8 sty 20:07
Monza: LOL to kup sobie zbiorki maturalne
8 sty 20:09
Saizou : wolę "żerować" na innych forumowiczach
8 sty 20:10
asdf: nic nie zastąpi książki
8 sty 20:17
Ajtek:
Z analitycznej nie mam żadnego zbioru
8 sty 20:18
Saizou : a może nauczyciel
8 sty 20:18
denatlu: oblicz pole czesci koła ograniczonej prostą o równaniu y=√3x−2√3, obrazem tej prostej w
symetrii względem osi OY i tą częscią okręgu x2+y2=12, która leży ponad osią OX
8 sty 20:22
Saizou : czyli co mam obliczyć bo już zgłupiałem
8 sty 20:30
Ajtek:
To o co proszą w treści zadania
8 sty 20:31
Uleńka: ja mam kilka zad z geometrii analitycznej

1) Dany jest okrąg o równaniu (x+4)
2 + (y−3)
2=25. Do tego okręgu nie należy punkt ...?
2) Okrąg o równaniu x
2+4x+y
2−16y+20=0. Środek tego okręgu nie należy do prostej ... ?
3) dane jest okrąg o równaniu x
2−6x+y
2+14y+11=0. Środek okręgu nie należy do prostej ... ?
4) Wspólczynnik kierunkowy prostej o równaniu 2x−12y+11=0 jest równy ... ?
5) Odległość między punktami A=(2,−5) i B=(−7,1) jest równa ... ?
6) Środek okręgu o równaniu (x+6)
2+(y−2)
2=16 jest jednocześnie środkiem odcinka AB jeśli ...
?
a to nie wszystkie

8 sty 20:33
l: a może obliczyłbyś to? bardzo proszę

Mały zakład produkuje dwa rodzaje stolików. Wyprodukowanie dużego stolika wymaga 3 godzin
maszyny A i 1 godziny pracy maszyny B. Wyprodukowanie małego stolika wymaga 2 godzin pracy
maszyny A i 1 godziny pracy maszyny B. W ciągu tygodnia maszyna A może pracować co najwyzej
120 godzin, a maszyna B − co najwyżej 50 godzin. Zakład zarabia na sprzedazy dużego stolika
175 zł, a na sprzedaży małego − 95 zł. Ile stolików dużych i małych powinien wyprodukować w
ciągu tygodnia ten zakład aby, osiągnąć maksymalny zysk? Ile będzie wynosił ten zysk ?
8 sty 20:33
Piotr:
no jak co ? pole czesci kola
8 sty 20:34
Saizou : hehehe
czyli mam obliczyć fragment koła który jest ograniczony prostą i jej obrazem
8 sty 20:34
denatlu: ja to czytałem wolno wolno wolno i nic. Potem szybko aby tylko przelecieć i jakiś wniosek już
mi się nasunął

. Chyba w tym zadaniu za dwa punkty powinno być pokonanie trudności
odczytania polecenia

. Odpocznij chwile i podejdź raz jeszcze.
Ajtek jeśli ogarniasz prawdopodobieństwo, to byłbym wdzięczny za odpowiedź w moim temacie
8 sty 20:36
Saizou : pole koła, które leży nad osią X i ograniczone jest obrazem prostej
8 sty 20:39
Ajtek:
Cześć
Piotr 
.
Jak ja dawno Ciebie nie widziałem na forum

8 sty 20:39
Saizou :

czyli trzeba obliczyć zielony fragment
8 sty 20:45
Ajtek:
Coś rysunek mi się nie podoba...
8 sty 20:47
Piotr:
czesc
Ajtek 
no w sumie nie jestem za duzo na forum.
Saizou 2 proste i czesc kola nad osia OX.
8 sty 20:50
Maslanek: Trochę tak

Trójkąt powinien wyjść

Później chyba najprościej wyznaczyć f(0).
Punkt przecięcia f(x) z okręgiem.
Wektor AB (gdzie A−f(0), B−punkt przecięcia)
8 sty 20:51
Maslanek: No nie... To jednak łatwiejsze jeszcze xD
Miejsca zerowe funkcji i przeniesienie

.
| | 1 | |
Wtedy AB i P= |
| det[AB,−AB]  |
| | 2 | |
8 sty 20:51
FunkcjaPomocnaDłoń: Przepraszam, że sięwtrącam Panowie, ale mamy tu może jakiegoś mistrza z modułów?
8 sty 20:52
Monza: Tak
8 sty 20:53
FunkcjaPomocnaDłoń: |x+y| + |x−y| ≤6
Czy mógłbyś mi proszę podać potrzebne założenia do rozwiązania tego? Jakoś się w tym zagubiłem.
Byłbym wdzięczny.
8 sty 20:54
Saizou :

to coś zielonego
8 sty 21:00
Piotr:
no chyba
8 sty 21:01
Ajtek:
Dlaczego odnoszę wrażenie, że bez całki tego się nie zrobi
8 sty 21:06
Piotr:
a co tam nawymyslal
Maslanek
8 sty 21:08
Ajtek:
Radosna twórczość, tak jak pierwszy rysunek
Saizou
8 sty 21:10
Piotr:
8 sty 21:11
Saizou :

r=2
√3
α=120
o
β=30
o
| | 2*2√3*sin30 | | 1 | |
Pt= |
| =2√3*sin30=2√3* |
| =√3 |
| | 2 | | 2 | |
2P
t=2
√3
γ=180−60=120
| | 120 | | 1 | |
Pw= |
| *π*(2√3)2= |
| *4*3π=4π |
| | 360 | | 3 | |
P
f=4π+2
√3
8 sty 21:34
Saizou : przepraszam że tak późno ale coś musiałem jeszcze zrobić
8 sty 21:36
Saizou : to może jeszcze coś
8 sty 21:48
Saizou :
8 sty 21:52
Saizou : i tylko bez jednokładności poproszę
8 sty 21:52
jikA:
Dany jest okrąg o promieniu r i środku S (0 ; n). Jakie warunki spełniają współrzędne środka
okręgu i długość promienia jeżeli okrąg ten ma z parabolą daną wzorem y = x2 dokładnie dwa
punkty wspólne?
8 sty 21:56
Saizou : na pewno n>0 a co do r to jeszcze myślę
8 sty 22:03
Maslanek: Nie spojrzałem na punkt przecięcia z OY

Tak to by było jak mówiłem xD
8 sty 22:08
Saizou : a co do r to brak pomysłów
8 sty 22:10
jikA:
Tworzysz układ równań.
| ⎧ | x2 + (y − n)2 = r2 | |
| ⎩ | y = x2 |
|
8 sty 22:18
Saizou : ja dzisiaj już nic nie wymyślę, życzę miłej nocy i spadam
8 sty 22:18
Saizou : czyli o n dobrze myślałem
8 sty 22:23
jikA:
Dobranoc.
8 sty 22:31